רוב נעלי הריצה נראות נוחות כשאתם מנסים אותן בחנות, אבל פסק הדין מגיע לאחר שעברתם כמה קילומטרים. במדריך זה אעזור לכם לבחור את נעלי הריצה המתאימות לאימוני כביש יומיומיים.
כיצד לבחור נעלי ריצה
אינדקס תוכן
נעלי הריצה הנכונות לכפות הרגליים של הרץ, בחירה מורכבת
בחנויות בגדי הספורט השונות יש מספר רב של נעלי ריצה לכל הצרכים והטעם, הן לגברים והן לנשים. למעשה, נעלי ריצה אינן זהות ובהתאם לאופן השימוש בהן, ייתכן שתזדקק לדגמים שונים.
לפעמים ההיצע העצום הזה הופך את ההחלטה איזו נעל הכי מתאימה למטרות שלכם לקשה ומסובכת ואולי תזדקקו לעזרה של איש מכירות או לברר על סוגי הנעליים השונים בצורה מונעת.
בחירת הנעל הנכונה היא למעשה חשובה מאוד והיא משפיעה על איכות הריצה וגם על הבריאות שלנו. אז הנה מדריך קטן להתמצאות טובה יותר בין הקטגוריות השונות בשוק. איך לבחור את נעלי הריצה המתאימות ביותר? יש לקחת בחשבון מספר רב של גורמים שונים. קודם כל, היכן ישמשו הנעליים הללו ולכמה זמן?
האם ישמשו אותם במהלך תחרות או אימון? למטרות תחרותיות או הנאה? ולאיזה מרחקים? באיזה שטחים? יש הרבה שאלות לשאול את עצמך כדי להיות בטוח שאתה עושה את הבחירה הטובה ביותר עבור עצמך. למעשה, אם אתם רצים על קרקע אספלטית עדיף לבחור בנעל בעלת יכולת ספיגה טובה. בדרכי עפר ושבילים, לעומת זאת, עדיף להעדיף הנעלה עם יציבות רבה ותמיכה טובה לכף הרגל, כמו נעלי שבילים.
דבר נוסף שיש להעריך הוא סוג התמיכה של מי שרצים. זה יכול להיות בפרונציה, היפוך או ניטרלי. לאחר שלב הטיסה, כאשר משקל הגוף מונח על הקרקע, קשת הפלנטרית נוטה להיכנס פנימה ונותנת אנרגיה לשלב הבא.
השפעה זו נקראת פרונציה פיזיולוגית והיא אופיינית לתמיכה המוגדרת כנייטרלית. אבל לא כל התמיכות, כפי שכבר ציינו, הן ניטרליות. מי שרץ יכול גם להיחשב מפרונטור יתר או יכול לקבל תמיכה בהיפוך. בהתאם לסוג התמיכה, לכן הנעל הנדרשת תהיה שונה, על מנת לתקן את ליקוי ההליכה ולמנוע כל עומס יתר של הקרסוליים, הירכיים או הברכיים.
גרסה נוספת שעלולה להיראות חסרת משמעות בעת רכישת נעל אך יש להתחשב בה היא משקלו של הרץ. עד 65 ק"ג משקל רץ נחשב קל, עד 75 ק"ג נופל בטווח הבינוני ומעל משקל זה בקטגוריה הכבדה. בהתאם לרצועה שאליה אתה שייך, חשוב להעריך את רמת הריפוד של נעל הריצה, על מנת להפוך את הפגיעה בקרקע לפחות חדה במהלך הריצה.
לבחירת נעלי הריצה המתאימות ביותר עבורך:
קבע מה הסוג וסגנון הריצה שלך.
בחר את סוג הנעל ואת המאפיינים המתאימים לצרכים שלך.
קבע את גודל הרגליים בצורה נכונה
נסה את הנעליים כדי לראות איזו מהן מתאימה לך ביותר.
באופן כללי, זוג נעלי ריצה אמור להחזיק בין 650 ל-800 קילומטרים (3 עד 4 חודשים למי שרץ באופן קבוע). תסתכל על הנעליים שלך ובדוק אם הסוליה או הסוליה האמצעית דחוסה או בלויה. אם כן, אולי הגיע הזמן לקנות זוג חדש.
זכור שבחירה שגויה של נעליים אלה עלולה להוביל לבעיות עם דלקת כף הרגל או תסמונת מתח השוקה.
סוגי נעליים על בסיס אימון
נעלי אספלט: הן מיועדות לרוץ על אספלט ולרוץ, רק מדי פעם, על משטחים עם אי סדרים קלים. נעליים אלו קלות משקל וגמישות עשויות לרפד את ההשפעה שנוצרת כשדורכים שוב ושוב על משטחים קשים ושטוחים.
נעלי ריצת שבילים: הן מיועדות למסלולי שטח שיש בהם מכשולים כמו סלעים, בוץ, שורשים או אחרים. יש להם מבנה המציע אחיזה גבוהה ליציבות, תמיכה והגנה מתחת לרגליים.
נעלי קרוס-אימון: מיועדות לאימונים בחדר כושר או בקרוספיט או כל פעילות בה חשוב ליצור יותר מגע עם הקרקע.
איך אתה רץ?
אם יש לך זוג נעלי ריצה שהשתמשת בהן הרבה זמן, בדקו אילו חלקים בסוליה נלבשים הכי הרבה כדי לקבל רמזים לסגנון הריצה שלכם.
כִּפּוּן
פרונציה מאופיינת בבלאי בגובה החלק המרכזי של כף הרגל וחלק קטן מהעקב. הוא מייצג את התנועה הטבעית של כף הרגל פנימה לאחר שהעקב פוגע בקרקע. פרונציה בסיסית (נייטרלית) עוזרת לספוג את ההשפעה, הפגת לחץ על הברכיים והמפרקים. זהו מאפיין נורמלי של רצים ניטרליים. זכור שכאשר אנו מריצים את רגלינו נוחתות בסופינציה וסוגרים את הצעד בפרונציה, הגישה הדינמית הזו מייצגת נורמליות.
פרונציית יתר
פרונציה יתר מזוהה על ידי בלאי לאורך הקצה הפנימי של הנעל, והיא צורה מוגזמת של התנועה הפנימית הטבעית של כף הרגל. זה משותף לרוב הרצים וטומן בחובו סיכון מוגבר לכאבי ברכיים ופציעות. מפריצות יתר זקוקות לנעליים המציעות יציבות גבוהה ושליטה טובה בתנועה.
גִבּוּן
סופינציה (נקראת גם תת-פרונציה) מזוהה על ידי דפוס בלאי לאורך הקצה החיצוני של הנעל. מדובר בגלגול של כף הרגל כלפי חוץ, מה שגורם להפחתה לא מספקת של הפגיעה בעת הנחת כף הרגל על הקרקע. רצי סופינטור הם במיעוט וזקוקים לנעליים המציעות ריפוד וגמישות גבוהים.
ריצה יחפה / מינימליסטית: כאשר נועלים נעלי ריצה מסורתיות, החלק הראשון של כף הרגל שנוחת על הקרקע נוטה להיות העקב. זה קורה בגלל שלעקב של נעל ריצה יש גובה גבוה יותר מאשר קדמת כף הרגל. בריצה יחפה, החלק הראשון שפוגע בקרקע הוא החלק האמצעי של כף הרגל או כף הרגל הקדמית.
סוגי נעלי ריצה המבוססים על הרגליים והיציבה שלך
ישנם סוגים שונים של נעלי ריצה בשוק, הסיווג שנע בין A0 ל-A7 עובר מדגמים מינימליסטיים למסלולים.
נעלי ריצה ניטרליות: הן יכולות להיות בסדר עבור פרונטורים מתונים, אך מתאימות במיוחד לרצים ניטרליים או סופינאטורים (שנוטים לסובב את כף הרגל כלפי חוץ). נעליים אלו מאפשרות ספיגת פגיעות ומציעות תמיכה מדיאלית מתונה.
כמה נעליים מרופדות-על מציעות ריפוד של עד 50% יותר מנעליים מסורתיות לבלימת זעזועים טובה יותר.
נעלי ריצה יציבות: הן מתאימות לרצים עם פרונציית יתר קלה או מתונה. לרוב הם כוללים חיזוק בגובה הקשת של הסוליה התיכונה, אזור שעליו יש השפעה חזקה של פרונציה יתר.
נעלי בקרת תנועה: הן מתאימות לרצים עם פרונציה בינונית או פרונציית יתר חמורה, מכיוון שהן מציעות תכונות כמו עקבים נוקשים יותר או מערכות בקרת תנועה אחרות כדי לנטרל פרונציית יתר.
נעלי ריצה יחפות: נעליים אלו מציעות הגנה מינימלית מפני מכשולים שניתן למצוא על הקרקע. לרבים אין צורה של ריפוד והם מייצגים שכבה דקה מאוד - 3-4 מ"מ - בין כף הרגל שלך לקרקע.
לכל נעלי הריצה היחפות יש נפילת עקב אפס. "דרופ" הוא ההבדל בין גובה העקב לגובה קדמת כף הרגל. תכונה זו עוזרת למקם את החלק המרכזי של כף הרגל או את קדמת כף הרגל. לנעלי ריצה מסורתיות, לעומת זאת, יש ירידה של 10-12 מ"מ וריפוד גדול יותר בעקב.
נעליים מינימליסטיות: בעלות מבנה קל במיוחד, תמיכת קשת גרועה וירידה של 4-8 מ"מ לקידום תנועה טבעית ותמיכה בחלק המרכזי של כף הרגל, מבלי לוותר על ריפוד וגמישות. כמה נעליים בסגנון מינימליסטי יכולות לעזור במעבר מפרונציה יתר לריצה יחפה. נעליים מינימליסטיות אמורות לאפשר לך לנסוע מספר קילומטרים בין 500 ל-650.
מאפיינים של נעלי ריצה
חלק עליון של נעלי ריצה
עור סינטטי הוא חומר עמיד לאורך זמן, עמיד בפני שחיקה המופק בעיקר מניילון ופוליאסטר. בהשוואה לעור אמיתי הוא קל יותר, מתייבש מהר יותר ונושם יותר. בנוסף, זה דורש פריצה קצרה מאוד.
ניילון הוא חומר המסוגל להבטיח חיים ארוכים, קלילות ונושם.
תוספות TPU (תרמופלסטי urethane) ממוקמות בנעליים נושמות (למשל בגובה הקשת והעקב). תוספות קטנות עמידות בפני שחיקה עוזרות לשפר את היציבות והעמידות.
החלק העליון עמיד למים/נושם משתמש בממברנה המודבקת בחלק הפנימי של הבטנה. קרום זה מונע חדירת לחות לתוך הנעל ובמקביל מאפשר לכף הרגל לנשום. נעליים המצוידות בממברנות אלו שומרות על רגליים יבשות בסביבות לחות, תוך התפשרות קטנה על יכולת הנשימה.
סוליה אמצעית של נעל ריצה
הסוליה האמצעית היא השכבה הממוקמת בין הסוליה לחלק העליון, המסוגלת להבטיח ריפוד ויציבות.
EVA (אתילן ויניל אצטט) הוא סוג של קצף הנפוץ לסוליית הביניים של נעלי ריצה. נעליים משתמשות לעתים קרובות בשכבה אחת של EVA. חלקם עשויים עם יותר משכבה אחת לגמישות רבה יותר.
חלק מהנעליים כוללות אזורים של EVA מוצקים יותר (צפיפות כפולה, צפיפות מרובעת, צפיפות מרובת, לחוץ) שנוספו כדי ליצור חלקים מהסוליה שקשה יותר לדחוס. אזורים אלו נמצאים לרוב בנעלי ריצה יציבות ומשמשים להאטת פרונציה או להגברת העמידות. כשהם במצב מדיאלי, הם מחזקים את הקשת של הסוליה התיכונה, אזור שבו פרונציית יתר מפעילה השפעה חזקה.
הפלטות עשויות מחומר דק וגמיש (לעיתים קרובות ניילון או TPU) והופכות את קדמת כף הרגל לקשיחה יותר. הצלחות, שנמצאות לרוב בנעלי ריצה, מגינות על תחתית כף הרגל מסלעים ושורשים.
השוקיים מקשיחים את סוליית האמצע ומגנים על העקב והקשת. הם מגבירים את קשיחות הנעל כאשר משתמשים בהם על קרקע סלעית. חובבי תרמילאים קלים משתמשים לרוב בנעלי ריצה קלות משקל, המצוידות בצלחות ובשוקים המגבירים את ההגנה והתמיכה.
TPU (Thermoplastic Urethane) הוא פלסטיק גמיש המשמש בחלק מהסוליות האמצעיות כמכשיר מייצב.
סוליה של נעלי ריצה
לרוב נעלי הריצה באספלט יש גומי פחמן בעקב. גומי מורחב, המספק ריפוד גדול יותר, משמש לעתים קרובות בגובה קדמת כף הרגל. נעלי ריצת טרייל נוטות להיות עם סוליית גומי פחמן כדי לעמוד טוב יותר בבלאי, בעוד שלנעלי ריצה אספלט יש לרוב סוליית גומי קצף כדי להפחית משקל.
שחרר את העקב לקדמת כף הרגל
נפילת הנעל מייצגת את ההבדל בין גובה העקב לגובה קדמת כף הרגל. ערך זה משפיע על האופן בו כף הרגל פוגעת בקרקע בזמן מנוחה על הקרקע. ירידה נמוכה או בינונית (מ-0 עד 8 מ"מ) מעדיפה תמיכה בחלק המרכזי של כף הרגל או בקדמת כף הרגל, בעוד שירידה גבוהה (10-12 מ"מ) מעדיפה תמיכה בעקב. הערה: נפילה וריפוד הם שני גורמים בלתי תלויים זה מזה. לדוגמה, ניתן למצוא נעליים עם ריפוד גבוה בעלות ירידה אפסית או נמוכה מאוד.
עָקֵב
המבנה הנוקשה סביב העקב מגביר את השליטה בתנועה ולעיתים אף כולל עקב המוסיף תמיכה וריפוד. תכונה זו יכולה לעזור לרצים הסובלים מדלקת בגיד אכילס.
מוטות פיתול
הם ממוקמים בצידי הנעליים כדי לעזור לשלוט בתנועה מוגזמת פנימה או החוצה. הם מיועדים ל-overpronators או supinators.
סיווג נעלי ריצה
ישנן שמונה קטגוריות שונות, המתאימות לצרכים השונים של נושא הריצה. הנעליים יכולות להיות למעשה ריפוד מירבי, יציבות, תחרות, אימון יומיומי, ריצה או טרייל.
המופחתים מוגדרים גם בראשי תיבות A3 המציינים את ההפחתה המקסימלית. הנעל הזו יכולה לשמש כל מי שמתאמן ללא הרף אבל בלי להגזים או למי שרוצה ללמוד או להתחיל לרוץ. הם מתאימים למי שאין לו בעיות ברגע התמיכה. מדובר בנעליים נוחות מאוד, עם משטח תמיכה גדול ובדרך כלל מחזיקות מעמד לאורך זמן. יש להם סוליה שנועדה לשפר את הגמישות והיציבות.
הנעלה יציבה, המכונה גם A4, שוקלת מעט יותר מ-A3 ומצוידת במייצב. הם מיועדים למי שאין לו תמיכה ניטרלית. נעליים אלו מומלצות במיוחד למי שרוץ לאט וצריך יותר יציבות. לנעלי המרוצים יש את קוד A1 או A2. ה-A1 הם ללא ספק הקלים ביותר, עם משקל שלפעמים פחות מ-250 גרם. הנעליים המשתייכות לקטגוריות אלו מושלמות עבור רצים מומחים שכן הודות לקלילות שלהן הן מאפשרות לך לרוץ אפילו מהר יותר וחזק יותר.
המאפיינים הטכניים שלהם מאפשרים חופש פעולה מעולה, הם גמישים מאוד ותגובתיים. הם לא מרפדים היטב ומסיבה זו הם מתאימים לבעלי משקל נמוך ואין להם בעיות מיוחדות בתמיכה בהם. הם ממש לא מומלצים למי שמבצע ריצה איטית או למי ששוקל יותר מ-75 ק"ג. הם לא הטובים ביותר אפילו עבור אלה שיש להם סוגים שונים של בעיות בגפיים התחתונות. ברור שהם מושלמים למצבים כמו מירוצים.
נעלי ריצה, לעומת זאת, שייכות לקטגוריית A6, הן לא נעליים טכניות מדי, מושלמות למי שבתחילת המשמעת הזו, במקרה הזה הריפוד מספק. נעל מסוג זה יכולה לשמש גם להליכה או למי שרוצה מראה ספורטיבי בחיי היום יום ולכן גם לפעילויות שאינן ריצה.
לבסוף, נעלי ה-Trail, המכוונות בראשי התיבות A5, מתאימות לריצת שטח ולכן חייבות להיות בעלות מאפיינים טכניים מאוד ספציפיים. קודם כל הם חייבים להיות חזקים, שכן עליהם להסתגל לסוגי אדמה שונים מבלי להישבר אך יחד עם זאת הם חייבים להיות קלים. הם מצוידים בסוליית ביניים המגנה על כף הרגל מפני השטח הקשה ביותר ומצוידים בריפוד טוב.
בקיצור, בחירת נעל ריצה יכולה להיות משימה ממש קשה. זכור לבחור בדגם המכויל לפי הצרכים האמיתיים שלך, תוך התחשבות בגורמים חשובים כמו היכן אתה מתכוון לרוץ, כמה, איך, המשקל שלך, כל בעיה שתהיה לך וגם לוקח בחשבון את המטרות שלך. כך תהיו בטוחים שרכשתם את ההנעלה המתאימה ביותר לצרכים שלכם.
טיפים למציאת נעל הריצה הנכונה
מידת כף הרגל: צורות הנעל (הקובעות את מספר הנעליים) משתנות בהתאם ליצרן וגם בין דגם נעל אחד למשנהו. ייתכן שתצטרך חצי מספר או מספר שלם יותר או פחות ממה שאתה חושב. אם אינך בטוח, מדוד את גודל הרגליים. למידע נוסף, הנה מדריך המוקדש כיצד לבחור את מידת הנעליים שלך.
נסו את הנעליים בסוף היום. כפות הרגליים מתנפחות מעט במהלך היום וקצת יותר גדולות בערב. מדידת הנעליים בערב מאפשרת להימנע מקניית דגם קטן מדי.
חפשו דגם מרווח ברמת העצה. הרוחב צריך להיות צמוד אך לוודא שכף הרגל יכולה לנוע בחופשיות. המיתרים צריכים להיות צמודים, אך לא הדוקים. נעלי ריצה יחפות הן חריגות. בדגמים אלה, העקב והבהונות חייבים "להתאים כמו כפפה", ללא מקום נוסף בבוהן.
אם אתה לובש אורתוטיקה, קח אותם איתך כשאתה מנסה את נעלי הריצה שלך, מכיוון שיש להם השפעה על המידה שאתה צריך.
אתה לא צריך לנעול נעל המיועדת למין שלך. גברים יכולים לנסות נעל נשים אם יש להם כף רגל די צרה, בעוד שנשים יכולות לנסות נעל גברים אם יש להן כף רגל רחבה למדי.
Commentaires